Borrelhapjes

Komkommer-zalm hapje

  • 200 g roomkaas
  • 200 g gerookte zalm
  • 2 el mayonaise
  • 2 tl citroensap
  • tijm
  • zout, peper
  • 1 komkommer
  • peterselie
  • bieslook

De roomkaas glad roeren. Gerookte zalm in kleine stukjes snijden, met mayonaise, citroensap, gesneden bieslook, gehakte peterselie en tijm aan de roomkaas toevoegen. Doorroeren, met zout en peper op smaak brengen en een minuut met de mixer tot crème kloppen. De komkommer goed wassen, schillen en in dikkere schijven snijden. Op elke komkommerschijf een theelepel roomkaasmix doen en garneren met bieslook.


Gegratineerde gehaktbroodjes

  • 8 afbakbroodjes
  • 2 uien
  • 800 g gehakt
  • 2 eieren
  • 3 el paneermeel
  • 2 el olie
  • 3 tomaten
  • 150 g Emmenthaler
  • zout, peper, paprikapoeder

De broodjes halveren. Uien schillen en fijn hakken. Gehakt met eieren, paneermeel en ui doorkneden. Met zout, peper en paprikapoeder pittig kruiden. Tomaten wassen en in vieren delen, pitjes verwijderen en in kleine stukjes snijden. De broodhelften met het gehaktmengsel vullen en bestrooien met tomatenstukjes en kaas. Op een met bakpapier beklede bakplaat plaatsen en in de voorverwarmde oven op 200°C ca. 15 minuten bakken.


Sigaren Börek

  • 1 pak filodeeg
  • 150 g fetakaas
  • 1 ui, fijngehakt
  • ½ bos peterselie, fijngehakt
  • 1 ei
  • zout en peper
  • 6 gedroogde tomaten, kleingesneden

De fetakaas verkruimelen in een schaal, de overige ingrediënten, behalve het filodeeg, toevoegen en goed mengen. Met zout en peper op smaak brengen. Het filodeeg in driehoeken snijden en met de punt naar boven op een snijplank leggen. Op het onderste deel 1 à 2 el vulling iets langwerpig verdelen. De linker- en rechterrand omklappen en het geheel van beneden naar boven tot de punt oprollen. De bovenste punt met wat water vochtig maken en verder dichtrollen. Zo doorgaan tot alle ingrediënten op zijn. Tot slot alle Böreks in zonnebloemolie bakken tot ze mooi knapperig bruin zijn. Op keukenpapier ontvetten en serveren.


Bacon-tomaten-roomkaas hapje

  • 10 boterhammen
  • 10 plakjes bacon
  • 200 g roomkaas
  • 1 el crème fraîche
  • 125 g gedroogde tomaten in olie
  • 1 teen knoflook
  • 1 el bieslook
  • 1 el peterselie
  • zout, peper

De gedroogde tomaten laten uitlekken. Roomkaas, een flinke lepel crème fraîche, geperste knoflook, kruiden en tomaten tot een glad geheel roeren. Met zout en peper op smaak brengen. De korst van de boterhammen wegsnijden en elke boterham kruiselings in 4 even grote kwarten snijden. Een flinke theelepel van de roomkaascrème op een kwart boterham leggen en lichtjes verspreiden. De dunne plakjes bacon in vieren delen en op de crème liggen. De hapjes op een ingevet bakblik plaatsen. In de oven op 220°C boven/onderwarmte al naar gelang van de oven 15-20 minuten bakken, tot de bacon knapperig is.


Ham/kaasstengels

  • 2 pakken bladerdeeg
  • 200 g belegen Goudse kaas
  • 150 g ham in stukjes
  • 2 uien
  • 1 ei

Ui en ham zo klein mogelijk snijden. Beide in een beetje olie ca. 15 minuten bakken, dan laten afkoelen. Oven op 180°C voorverwarmen. Pakje bladerdeeg uitrollen, het papier er nog op laten zitten en het ui/ham-mengsel en iets meer dan de helft van de geraspte kaas over het deeg verdelen. Het andere bladerdeeg eroverheen leggen. Het papier daarvan verwijderen. Het bladerdeeg met het geklopte ei bestrijken. De helft van de overgebleven kaas eroverheen strooien en dan het geheel met het papier omkeren, het papier verwijderen en de andere kant met ei bestrijken en met kaas bestrooien. Vervolgens in 6 lange of korte repen snijden. De repen tot een lichte spiraal draaien, op het met bakpapier beklede bakblik leggen en in ca. 20 minuten goudgeel bakken.